BIST 9.669
DOLAR 34,64
EURO 36,40
ALTIN 2.911,84
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Diyarbakır'da büyük projeler hayata geçiyor

Çevre ve Şehircilik Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Temel, Diyarbakır'a yapılması planlanan kentsel dönüşüm planlarını açıkladı.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır'da uygulamaya aldığı kentsel dönüşüm projeleriyle kenti yenilemeyi hedefliyor.

Sur ilçesinde başlatılan projelerin Diyarbakır'ın tarihi mimarisine özgü bir şekilde yapılarak turizme kazandırılması amaçlanıyor. Çevre ve Şehircilik Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Temel, Diyarbakır'da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 Sayılı Affet Riski Alanlarını Dönüştürmesi Hakkındaki Kanun kapsamında dönüşüm, yenileme, rezerv alanları belirlenmesi, riskli yapıların tespiti ve değer tespiti çalışmaları yapıldığını ifade ederek, bu bağlamda, vatandaşların teklifleri, hak sahiplerinin değerlendirilmesi gibi konuları incelediklerini kaydetti. Temel, "Birinci önceliğimiz Diyarbakır için Suriçi master planıdır. Başka bir önceliğimiz ise devam eden Dicle Vadisi Projesi'dir. Dicle Vadisi Projesi'nde öngörülen On Gözlü Köprü ile Dicle Üniversitesi'ne giden yolda bulanan köprüyü Türkiye'nin en büyük repartaj projesi olarak planlamaktır. Proje içerisinde koşu parkları, mesire alanları, spor tesisleri, kafeteryalar, yürüyüş alanları, göletler ve Hevsel Bahçeleri özgünlüğünü koruyarak Diyarbakır'a kazandırılacak. Suriçi master planında ise, Diyarbakır Surları'nı dünya turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. Surların özgün yapısını korumak, surların içerisinde özgün bantları alanlarını kamulaştırmak, dışında kalan binaları da zemin artı iki kat şeklinde yapılacak. Bakanlığımız, hem kamulaştırma hem de vatandaşlarımıza kredi vermek, kira yardımı yapmak, yeni yapılacak konutları yapmak gibi değişik alternatiflerle Diyarbakır Surları'nı turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu iki proje dışında, rezerv alan çalışmaları il müdürlüğümüz çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda, hem hazine arazilerimiz, hem vatandaşlarımızın bize verdikleri teklifleri, hem de hazine arazisi olup da işgal durumunda olan bazı mahallelerde yapılaşmalar var. Ben u Sen ve Fiskaya Mahalleleri ile Kayapınar ve Bağlar ilçelerinde bazı yerler geniş çaplı kentsel dönüşüm projesinden yararlanacak. Bu çalışma kısa süreli olmayacak. 5-10 yıl içerisinde Diyarbakır'ın çehresini değiştireceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 10 yıl içerisinde Diyarbakır'da 50 bin konut yapmayı hedefliyor. İlk etapta Sur ve Bağlar ilçelerini kentsel dönüşüme kazandırarak, şehrin çehresini değiştirmeyi amaçlıyoruz. Farklı değerlendirme ve çözüm önerilerimiz olacak. Şu an bakanlığımızın en önemli gördüğü bu projelerle Diyarbakır pilot bölge seçildi. Bu projelerin hayata geçmesiyle Diyarbakır'a ciddi yatırımlar sağlanacak. Diyarbakır adeta şantiye haline gelecek' dedi.

"DİYARBAKIR'I ÇEVRECİ BİR ŞEHRE KAVUŞTURACAĞIZ"

Bölgenin deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Temel, kentsel dönüşüm projeleriyle deprem riskini de azaltacaklarını belirterek, Diyarbakır'ı çevreci bir şehir yapmayı hedeflediklerini aktardı. Temel, "Bölgemiz deprem riski olan bir yer. Birinci derece deprem bölgesi olan 3 ilçemiz var. Diğer ilçelerimiz ise ikinci deprem bölgesi olarak bilinmektedir. Erciş ilçesinde yaşanan deprem bizim için acı bir örnektir. Diyarbakır'da aynı acıların yaşanmaması için bizim şimdiden tedbir almamız lazım.
temek.jpgBu tedbirler de kentsel dönüşümle oluyor. Halkımızdan bu konuda destek olmalarını bekliyoruz. Halkın ve belediyelerin desteği olmadan bu çalışmaların yapılaması mümkün değil. Bu çalışma herkesin faydasına olacak. Konutlarımız değer kazanacak, şehrimizin kimliği değişecek. İnsanlarımız daha ferah ve çevreci bir ortamda yaşama ortamına kavuşacak. Aynı zamanda olası can kaybının oluşması da engellenecek. Ruhsatsız binalarımızın ruhsatlı haline gelebilmesi için, Diyarbakır'ın marka bir şehir haline gelmesi için kentsel dönüşüm projesi bizim için çok büyük bir fırsat. Bu fırsatları hep birlikte değerlendirerek, Diyarbakır'ı çok güzel bir şehircilik anlayışına kavuşturacağız" diye konuştu.

"DİCLE VADİSİ PPOJESİ BAŞBAKANIN TALİMATIYLA YAPILIYOR"

Diyarbakır Dicle Nehri üzerinde uygulanacak olan Dicle Vadisi Projesi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını anlatan Temel, "Dicle Vadisi Projesi, Bakanlığımızın çılgın projesidir. Türkiye'de böylesi bir proje ilk kez yapılacak. Surların çevresinde özgünlüğünü korumuş bir bahçe yapısı ve şehri besleyen böylesi bir yapı dünyada yok. Başbakanımızın talimatıyla Diyarbakır'a özgü olarak, böylesi bir proje geliştiriliyor. Bu projenin maliyeti oldukça yüksek. Bunu Diyarbakır'a kazandırabilirsek, bakanlık olarak biz de büyük bir gurur duyacağız. Şuan proje çalışmaları devam ediyor. Ağustos ayında projenin bitirilmesi hedefleniyor. Dicle Vadisi Projesi'nin uygulaması sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanacak. Projenin bir anda bitmesi mümkün değil. Parça parça yapılacak' şeklinde konuştu.