BIST 9.660
DOLAR 34,59
EURO 36,34
ALTIN 2.926,76
HABER /  DÜNYA

Binada tasarrufa geçmeyenlere ceza geliyor

Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında mevcut merkezi sistemli binalarda yasa gereği tasarruf cihazları kullanmayan bina sahibi veya yöneticil...

Abone ol

Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında mevcut merkezi sistemli binalarda yasa gereği tasarruf cihazları kullanmayan bina sahibi veya yöneticileri, rekor cezalar bekliyor. Yasa gereği bina sahiplerine veya sorumlu yöneticilere 78 bin liraya varan cezalar kesilecek.
Mevcut merkezi sistemli binalarda 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince tasarruflu cihazlar kullanmayan bina sahibi veya yöneticiler ‘sorumlu’ sıfatıyla idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Aynı kanunun 10. maddesi uyarınca 2013 yılında uygulanacak idari para cezalarına ilişkin tebliğ 13 Şubat 2013 tarih ve 28558 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun çıktığı 2 Mayıs 2007 tarihinde 500 lira ile 20 bin lira arasında değişen para cezaları 78 bin 537 liraya kadar arttı. Kat maliklerinin itirazı veya yetkililerin tespiti halinde de bu cezalardan kaçış olmayacak. Merkezi ısıtma ile ısıtma ve sıhhi sıcak su temin eden binalardaki artan şikayetler üzerine çıkarılan bu kanun gerekçesiyle sorumlu sıfatına haiz yönetimler ve kat maliklerince idari para cezası yaptırımları kesilmeye başlandı.

ŞİKAYETLER CEZALARI 3 KAT ARTIRDI
Bursa’da faaliyet gösteren A.B.O.S şirket yetkilisi Beyhan Güral, merkezi sistem konusunda bina sahipleri ve yöneticilerin yeterince hassasiyetinin olmadığını belirterek, “Ancak kanun yürürlükte olduğundan idari cezaların kapımızda olduğunu söyleyebiliriz. Bu kanunun amacı, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır. Bu kanun aynı zamanda binalardaki artan şikayetleri de çok azaltacak, kat malikleri veya kiracıları kullandıkları enerji kadar ödeyecekler ve enerji verimliliği sağlanacaktır. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplamaktadır. Ortak gelen doğalgaz faturasından sonra uzman teknik ekip kat sahibini rahatsız etmeden, daire içine girmeden uzaktan okuma (RF-GSM) ile bütün kullanım değerlerini alır ve kanuna uygun olarak kullanım oranına göre paylaştırılır” dedi.
(İHA)