Terör örgütü PKK ilk eylemini Eruh'ta gerçekleştirmişti.. O saldırı baştan önemsenmemişti.
Abone ol1976’da Ankara’da küçük bir gruplaşma halindeyken 1978 yılından itibaren Hilvan-Siverek civarında kimi aşiretlerle kendisi dışındaki solcuları ve Kürtleri hedef alan eylemlerle sesini duyurdu.
O dönemde Apocular olarak bilinen ve Siverek’teki Bucak aşiretine karşı silahlı eylemlerde militanların ayaklarına giydiği ayakkabılar nedeniyle “Mekaplılar” diye adlandırılan terörist grup, 17 Kasım 1979’da PKK ismiyle partileşti.
12 Eylül döneminde açılan davanın iddianamesinde 12 Eylül 1980’e kadar 213’ü sivil 243 kişiyi öldürdüğü belirtilen PKK örgütü, bu dönemde yakalanmayan kadrolarını Filistin, Lübnan ve Suriye’ye çeken ve daha sonra Kuzey Irak’ta üslenen PKK, ilk büyük eylemini 15 Şubat 1984’de yaptı.
Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçesini basan teröristler, karakollara ve askeri lojmanlara saldırdılar. Her iki ilçeyi bir süre kontrol altında tutan örgüt militanları, ilçe meydanından ve cami minaresinden bir süre propaganda yaptı ve daha sonra da Kuzey Irak’a döndükleri bildirildi.
Sadece Eruh’ta 1 askerin şehit düştüğü olay, ölü sayısının az olmasına da bakılarak ilk anda çok önemsenmedi. Son birkaç yıldır zaman zaman ve yer yer görülen vur-kaç eylemlerinden biri sanıldı. PKK sonraki her 15 Ağustos’u önceleri “ilk kurşun günü” sonra da “Diriliş Bayramı” olarak yeni eylemlerle kutlama kararı aldı.
Kan duracaksa bu açılım yapılmalı
Eruh baskınında ilk şehit Süleyman Aydın oldu. Ağır yaralanan Astsubay Memiş Arıbaş ise olaydan 5 gün sonra şehit oldu. Arıbaş’ın halasının oğlu 48 yaşındaki Salim Çalışkan, “Kuzenim Memiş Ankara’da Kara Harp Okulu’nda okudu. Şehit olduğunda daha 21 yaşındaydı. Hepimiz için çok acı bir gündü. Türkiye o zaman bu kadar alışık değildi. Şimdi neredeyse her gün kan akıyor. Şimdi Kürt açılımı gündemde. Bence eğer akan kan duracaksa bu açılım yapılmalı. Çünkü daha fazla şehidi kaldıramaz bu ülke” dedi.
PKK’nın ilk eylemi 3 gün sonra duyuldu
15 Ağustos 1984 yılında Şemdinli-Eruh baskınını ilk duyuran 18 Ağustos’ta Hürriyet Gazetesi oldu. “Güneyde Operasyon” sürmanşetini kulanan Hürriyet Gazetesi, o tarihte gerçekleştirilen baskına gazetede geniş yer verdi. Şemdinli baskınında ağır yaralanan Astsubay Memiş Arıbaş, olaydan 5 gün sonra yaşamını yitirirken, Eruh’a yapılan saldırıda ise er Süleyman Aydın, şehit olmuştu.
İLK ŞEHİT SÜLEYMAN AYDIN’DI
Siirt’in Eruh İlçesi’nde 15 Ağustos 1984 yılında terör örgütü PKK’nın düzenlediği ilk silahlı saldırıda şehit olan Erzincanlı Süleyman Aydın’ın ağabeyi 66 yaşındaki Cemal Aydın, ’Kürt açılımı’nın ayırımcılığa giden bir yol olduğunu iddia etti. Hükümetin ’Kürt açılımı’ konusundaki politikasının yanlış olduğunu ileri süren Aydın, “Kürt açılımından değil, demokrasi açılımından yanayız” dedi. (Mert Aydın-Vatan)